Szkolenia Kadry i Pace | HR Kadry i Płace

Gotowe posiłki z bonów i kart przedpłaconych

Posiłki dla pracowników i zleceniobiorców w wyjaśnieniach ZUS

Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 18.12.1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia E-R (Dz. U. z 2023 r. poz. 728), zwane dalej rozporządzeniem składkowym.
Rozstrzygnięcie składkowe.
Wartość finansowanych przez pracodawcę posiłków udostępnianych pracownikom do spożycia bez prawa do ekwiwalentu z tego tytułu oraz wartość otrzymanych przez pracowników:

  • bonów
  • talonów
  • kuponów
  • i kart przedpłaconych

uprawniających do nabycia wyłącznie posiłków w placówkach gastronomicznych lub handlowych, do wysokości nieprzekraczającej miesięcznie kwoty 450 zł (§ 2 ust. 1 pkt 11 rozporządzenia składkowego).

zus

Pismo z dnia 2 maja 2024 r. znak DI/200000/43/404/2024
Centrala Zakładu Ubezpieczeń Społecznych
Ustalanie podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne.
(…) Wnioskodawca planuje dofinansować posiłki dla pracowników w formie kart przedpłaconych, zwanych dalej również kartami posiłkowymi lub lunchowymi. Przedpłacone karty posiłkowe zakupione zostaną od firmy specjalizującej się w tego rodzaju działalności, która zapewni akceptację kart przedpłaconych w wybranych podmiotach branży spożywczej oraz w branży gastronomicznej, które mają w ofercie posiłki gotowe do spożycia. Zakup kart przedpłaconych finansowany będzie ze środków obrotowych Spółki.
Zdanie ZUS
Należy pamiętać, że podstawy wymiaru składek nie stanowi wartość otrzymanych przez pracowników bonów, talonów, kuponów i kart przedpłaconych, które (technicznie) umożliwiają zakup nie tylko gotowych posiłków czy przetworzonych produktów żywnościowych, pod warunkiem jednak, że opłata wydatkowana z nich zostanie przeznaczona tylko na zakup posiłków czy też przetworzonych produktów żywnościowych. W celu zastosowania zwolnienia z § 2 ust. 1 pkt 11 ww. rozporządzania, zarówno ubezpieczony jak i płatnik składek muszą dysponować dowodami (udokumentowanie wydatkowania środków (wartości) bonów, talonów, kuponów i kart przedpłaconych) wskazującymi na wykorzystanie środków zgodnie z brzmieniem przepisu. Samo zobowiązanie pracowników do wydatkowania środków z karty wyłącznie na zakup przetworzonych posiłków gotowych do spożycia, jak również techniczne cechy karty, nie stanowi zabezpieczenia prawidłowości stosowania ww. przepisu. Powyższe oznacza, że w sytuacji kiedy Przedsiębiorca nie będzie dysponował dowodami wskazującymi na wykorzystanie środków zgromadzonych na karcie przedpłaconej – karcie lunchowej, zgodnie z brzmieniem przepisu, nie będzie można wyłączyć tego świadczenia z podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne na podstawie § 2 ust. 1 pkt 11 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe. Powyższe świadczenie nie będzie również wyłączone z podstawy wymiaru składki na ubezpieczenie zdrowotne, bowiem zgodnie z art. 81 ust. 1 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych do ustalenia podstawy wymiaru składek na ubezpieczenie zdrowotne pracowników stosuje się przepisy określające podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe tych osób.
Stanowisko Zakładu:
Mając powyższe na uwadze, przedstawiony we wniosku opis zdarzenia przyszłego, oraz obowiązujące przepisy prawa uznaje stanowisko Przedsiębiorcy za nieprawidłowe w przedmiocie wyłączenia z podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne i ubezpieczenie zdrowotne z tytułu stosunku pracy, wartości zakupionych dla pracowników kart przedpłaconych (kart lunchowych/ posiłkowych) do wysokości nieprzekraczającej miesięcznie kwoty 450,00 zł na podstawie § 2 ust. 1 pkt 11 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe.

Nie można jednoznacznie wykazać, że zostały spełnione wszystkie przesłanki określone w § 2 ust. 1 pkt 11 rozporządzenia składkowego, gdyż pracownik na podstawie tej karty może dokonać zakupu produktów spożywczych, które nie stanowią posiłku w rozumieniu tego przepisu.

Jak wskazał ZUS w poradniku Zasady ustalania podstawy wymiaru składek pracowników (ostatnia aktualizacja 2023 r.)
Zwolnione z podstawy wymiaru składek są wartości gotowych posiłków oraz przetworzonych produktów żywnościowych, które nadają się do bezpośredniego spożycia, kuponów, talonów i bonów żywieniowych, które uprawniają do nabycia wyłącznie posiłku lub przetworzonych produktów żywnościowych w placówkach gastronomicznych, czyli restauracjach, barach, stołówkach czy innych punktach gastronomicznych, nie mogą być jednak zamieniane na pieniądze. Nie są wyłączone z podstawy wymiaru składek wartości bonów, talonów czy innych znaków towarowych, które umożliwiają zakup wszelkich towarów, zarówno spożywczych nieprzetworzonych, jak i np. przemysłowych, chemicznych, a także usług w sklepach czy sieciach handlowych. Dotyczy to szczególnie wartości środków znajdujących się na kartach płatniczych typu pre-paid, doładowanych środkami pieniężnymi i przekazanych pracownikom bądź zleceniobiorcom, którzy mogą wykorzystać je do zapłaty za różne towary i usługi (a więc nie tylko gotowe posiłki lub przetworzone produkty żywnościowe) oferowane przez zarówno placówki gastronomiczne, sklepy, jak i punkty usługowe.

Zapraszamy na najbliższe szkolenie z tematyki
Benefity i świadczenia pozapłacowe dla pracowników. Rozliczanie świadczeń Funduszu Socjalnego w aspekcie podatkowo – składkowym
18 października 2024 r. 
Szczegóły:

Benefity i świadczenia pozapłacowe dla pracowników. Rozliczanie świadczeń Funduszu Socjalnego w aspekcie podatkowo – składkowym 2